post

Je vraagt je het misschien wel eens af: hoe blijf ik bij in deze wereld van IT veranderingen? Wat zijn, in de wereld van on-premise en de Cloud, de skillsets en rules to live by die je als IT-professional nodig hebt?

Voor mij staat één ding in ieder geval vast: tovenaar (wizard) is een uitstervend beroep. Nu kun je, vanuit je luie stoel, nog lekker door iets heen klikken. Met een vers bakje koffie, wachtend op het volgende stukje progress bar. Zie je het al voor je? GUI, is een woord dat bijna vloeken gaat zijn op de werkvloer. Hieronder dan ook een paar belangrijke skills en rules to live by:

  1. Leer hoe je kunt programmeren / scripten. Met scripten kun je applicaties installeren, rapporten opvragen van 100 machines tegelijk, 1000 gebruikers importeren en mutaties maken. (Nee, geen enge mutaties). Zowel on-premise als in de Cloud is deze skill niet meer weg te denken.
  2. Zie punt 1. Zag je die aankomen ? Dit zou je main focus moeten zijn, maar maak je niet druk, het is niet te laat. De basis is in een paar dagen al te leren.
  3. Blijf bij met de nieuwste productontwikkelingen, vooral in de Public Cloud gaat het razendsnel en zul je de technologie in de gaten moeten houden. Investeer in jezelf door naar  IT Technology events te gaan. Als dat niet kan, dan kun je de presentaties nagenoeg altijd via het web terugkijken.
  4. Stop nooit met leren. Dit kan klassikaal, met e-learning of zelfs een mix van deze twee zijn. Door te leren kun je met de veranderingen die je in punt drie hebt meegenomen een aanpassing maken en groeien in de richting die nodig is. Stop die tijd in jezelf en het betaalt je terug.
  5. Misschien verwacht je deze niet, maar leer ook buiten jouw expertise om. Dus als je alles weet van Active Directory en DNS, maar niet echt veel kaas hebt gegeten van hoe een netwerk in elkaar steekt dan beperk je jezelf en je inbreng in belangrijke beslissingen die misschien genomen gaan worden. Dit voorkomt ook dat je denkt dat een /18 een nieuwe kaassoort is. Je hoeft geen expert te worden, maar zorg wel voor gedegen kennis van een breed aantal onderwerpen.
  6. Als je iets geleerd hebt, leg het dan ook aan anderen uit. Zo deel je kennis en zorg je gelijk dat jij de stof nog een keer voor jezelf herhaalt. Met een beetje geluk til je hiermee ook je collega’s of de hele organisatie naar een hoger plan.

We zitten in een dynamische tak van sport die de IT heet. Ga mee met de golven en pas je altijd aan.

Leave a comment